Čo si treba všímať?
Najdôležitejšou hodnotou sake je percento obrúsenia ryže. Čím menšie obrúsenie, tým lepšie. Percento obrúsenia zásadne ovplyvňuje kvalitu saké, bežne sa stretávame s variantami obrúsenia na 70% , ale môže to byť aj 50% alebo menej. Ľudia si často tento údaj mýlia s obsahom alkoholu.
Z čoho sa vyrába?
Hlavné ingrediencie sú: ryža (ryža na výrobu sake sa od jedlej ryže líši tým, že má výrazne menej proteínov a má väčšie a silnejšie zrná), voda (významná ingrediencia, ktorá zohráva veľkú úlohu pri finálnej kvalite sake. Obsah minerálov a iných zložiek vo vode môže radikálne zmeniť kvalitu finálneho produktu.), koji a kvasnice.
Ako sa vyrába?
Napriek tomu, že mnohí prirovnávjú sake k vínu, nie je to celkom tak. Proces výroby je podobný výrobe piva. Základom kvalitného saké je ryža a voda. Celý proces výroby sake začína obrúsením ryžových zŕn.
Po niekoľkohodinovom máčaní vo vode je ryža pripravená na ďalší dôležitý proces - naparovanie, pri ktorom sa ryža uvarí. Po naparení a ochladení sa ryža rozdelí na dve časti. Jedna časť putuje do kvasných nádob. Druhá časť sa posype špeciálnou plesňou= “koji”. Pomocou enzýmov začne štiepiť škrob obsiahnutý v ryžových zrnách na jednoduché sacharidy, z ktorých vďaka procesom kvasenia vzniká alkohol.
Tento proces trvá približne 5 až 7 dní, a je takisto prísne kontrolovaný. Nasleduje niekoľko týždňov fermentácie. Po ďalších 2-3 týždňoch fermentácie je hmota pripravená na filtráciu – proces, ktorým sa z hmoty získava samotné sake. Filtráciou získané sake má spravidla obsah alkoholu okolo 20% , dorieďuje sa preto vodou na finálnych 15-16%. Takto pripravené saké sa ešte necháva dozrieť niekoľko týždňov až mesiacov v nerezových alebo keramických nádobách a následne sa plní do fliaš.
Čo je prémiové sake?
V súlade s národnými normami sa prémiové saké môže variť iba z ryže, vody, kvasníc a koji, fermentovanej formy. Sake v Iasai pochádza z rodinných fariem v Japonsku z oblastí TOCHIGI, MIE, OKAYAMA, WAKAYAMA, KAGOSHIMA.
TIP
SAKE pite spoločne s jedlom, zvýrazní jeho chuť.
Pojem “sake” používajú v Japonsku zvyčajne na všeobecné označenie alkoholu - pivo, víno a whisky. Samotné sake (druh alkoholu) nazývajú “Nihon-shu” alebo “sei-shu”.